Välja billån

Dela

Att välja rätt billån är inte alltid det enklaste, särskilt inte om man är ny i låndjungeln. Är ett billån med säkerhet bäst eller ett utan säkerhet? Vad ska man välja? För att du ska hitta det allra bästa billånet för just dina ändamål har vi sammanställt en liten hjälpsam lista som förhoppningsvis kan hjälpa dig i valet gällande vilket billån som passar ditt bilköp bäst.

Om du vill köpa bilen av en släkting

Planerar du att köpa bilen av en släkting, eller av vilken privatperson som helst egentligen, så är det ett billån utan säkerhet som gäller. Ett billån med säkerhet kräver nämligen i de allra flesta fall att du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Så planerar du att köpa bilen av en kusin eller om du hittat en riktig pärla på en köp-och-sälj-sida, som till exempel Blocket, är ett billån utan säkerhet ditt enda alternativ.

Om du vill köpa en begagnad bil

Vid ett köp av en begagnad bil kan du både ta ett billån med eller utan säkerhet. Vid ett billån utan säkerhet spelar det ingen roll hur gammal bilen är, vilket skick bilen är i eller vem du köper den. När det gäller ett billån med säkerhet måste du köpa den begagnade bilen av en godkänd bilhandlare, vilket i slutändan oftast är dyrare än om du skulle köpa bilen av en privatperson.

Om du vill köpa ett renoveringsobjekt

Vill du köpa en gammal pärla och själv rusta upp den så den glänser igen är ett lån utan säkerhet ditt enda alternativ. Vid ett billån med säkerhet får bilen nämligen inte vara äldre än 8–12 år (beroende på bank) när billånet är färdigbetalat.

Om du vill köpa en bil som kostar mer än 500 000 kr

Är du intresserad av att köpa en dyrare bil vars pris överstiger 500 000 kr, vilket är maxtaket när det gäller privatlån, måste du ta ett billån med säkerhet. Alternativt kan du, om din kreditvärdighet är god nog, låna 500 000 kr utan säkerhet och bekosta resten av bilen ur egen ficka.

Om du vill ha en lång löptid

Önskar du ha en längre löptid på ditt lån är förmodligen ett lån utan säkerhet det du bör sikta in dig på. Då kan du nämligen betala av lånet i upp till 12 år, ibland längre, beroende på långivare. Dessutom spelar det ingen roll hur gammal din nya bil är till skillnad ifrån om du skulle ta ett billån med säkerhet. Då ligger löptiden på mellan 8–12 år om du skulle köpa en ny bil. Skulle du köpa en bil som är begagnad blir löptiden ännu kortare eftersom bilen inte får vara äldre än 8–12 år när lånet är avbetalat.

Om du inte har råd att lägga en handpenning

Handpenningen brukar ligga på 20 % av bilens värde och det är inte alla som har möjlighet att betala de pengarna ur egen ficka. Därför är ett billån utan säkerhet ett mer passande alternativ eftersom du då får låna till 100 % av bilens värde. Alternativt kan du ta ett billån med säkerhet och täcka kostnaden för handpenningen med ett privatlån men att ta två lån istället för ett är kanske inte lika smidigt.

Om vill ha en låg ränta

Med tanke på att Sveriges styrränta är så pass låg så skiljer sig inte räntorna särskilt mycket mellan ett billån med eller utan säkerhet i dagsläget. Historiskt sett kan man dock se att räntan man får vid ett billån med säkerhet oftast varit lägre än den man får vid ett billån utan säkerhet. Dock finns det faktiskt lån utan säkerhet som ibland har en lägre ränta än lån med säkerhet.