Billånets ränta

Dela

Räntan för billån sätts alltid individuellt, oavsett om du är intresserad av ett billån med eller utan säkerhet. Vilken ränta du få på ditt billån beror dels på vilken bank du vänder dig till, vilket typ av billån du önskar ta och kanske viktigast av allt, hur god kreditvärdighet du har.

Nedan ska vi titta lite närmare på just billånets ränta och exakt vad som påverkar vilken ränta just du får på ditt billån.

Billån hos banken

Om du vill ta ett billån med säkerhet kan du vanligtvis räkna med att få en något lägre ränta än vid ett billån utan säkerhet. Dock är räntorna idag generellt sett väldigt låga, så det behöver inte skilja sig alls mycket mellan ett lån med eller utan säkerhet. Ibland, om din kreditvärdighet är god, kan du faktiskt hitta billån utan säkerhet som är billigare än ett med säkerhet.

Något som är viktigt at ha i åtanke är att det bankerna marknadsför är de allra lägsta räntorna de kan erbjuda sina kunder. Den räntan som marknadsförs är därför inte nödvändigtvis den ränta just du kommer få om du ansöker om ett billån hos långivaren, utan din ränta bestäms utifrån dina individuella förutsättningar. Exakt vad som spelar roll när långivaren bestämmer din ränta ska vi titta närmare på i nästa stycke.

Vad påverkar den individuella räntan?

Som vi tidigare nämnde så är det alltså din kreditvärdighet, eller betalningsförmåga som man också kan kalla den, som spelar störst roll när långivaren avgör vilken ränta just du ska få på ditt billån. I bedömningen tar man hänsyn till bland annat följande faktorer:

  • Hur dina inkomster och utgifter ser ut. Man tittar på hur dina inkomster, som till exempel din lön, pension eller andra bidrag, ser ut i förhållande till de utgifter du har, som till exempel hyra, mat och fordonsutgifter. Har du goda marginaler varje månad kan din ränta bli lägre.
  • Hur ditt hushåll ser ut. Har du en sambo, en partner eller till och med ett barn som arbetar och har en stadig inkomst är detta positivt i långivarens ögon eftersom ni då delar på hushållets utgifter. Detta kan ge dig en lägre ränta. Skulle du istället ha mindre barn i hushållet som du måste försörja eller en sambo som inte arbetar kan detta istället försämra dina chanser att få en lägre ränta.

Några värdefulla tips

Nu när du fått information om hur räntan på ett billån fungerar tänkte vi avsluta med några värdefulla tips när det gäller att räntemässigt hitta det allra bästa billånet.

  • Lämna in ansökningar hos flera olika banker och se vilken ränta du får hos dem. Därefter kan du hitta det allra billigaste alternativet.
  • Om du vill testa att sänka räntan ytterligare kan du kontakta en bank och meddela att du får en ännu lägre ränta hos en annan bank och se om de är villiga att erbjuda dig en ännu lägre ränta för att vinna dig som kund.
  • Vill du slippa alla de kreditupplysningar som tas när du ansöker hos flera olika banker kan du vända dig till en låneförmedlare. Då görs nämligen endast en kreditupplysning.
  • Har din sambo en fast inkomst kan ni ansöka om ett billån tillsammans eftersom detta kan sänka räntan ytterligare.