Billån utan säkerhet

Dela

Om du funderar på att köpa en bil av en släkting eller en lite äldre bil, kanske ett renoveringsobjekt, är ett billån utan säkerhet det du bör titta närmare på. Eftersom ett billån utan säkerhet är detsamma som ett privatlån, alltså ett lån avsett för konsumtion, bryr sig inte långivaren särskilt mycket om vad pengarna används till, bara låntagaren kan betala tillbaka pengarna som avtalat.

Detta innebär att den bil du planerar att köpa inte behöver godkännas av långivaren innan du blir beviljad ett lån. Många väljer faktiskt ett billån utan säkerhet eftersom kraven är så pass mycket lägre än vid ett billån med säkerhet.

Låga krav på fordonet

Du behöver dessutom inte köpa din nya bil av en godkänd bilhandlare, utan du kan köpa den av vem som helst som till exempel en nära vän, släkting eller på Blocket. I vilket skick bilen är i spelar ingen roll, dock bör du självklart vara noggrann med att kontrollera att den är i ett gott skick så du slipper lämna in den på reparation direkt efter köpet.

Så funkar ett billån utan säkerhet

Den största skillnaden mellan ett billån med säkerhet och ett utan säkerhet är att du kan låna till hela bilen, alltså även till handpenningen. Detta kan vara bra om du inte har några sparade pengar eller en tidigare bil att sälja. Du kan låna upp till hela 500 000 kr, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, och löptiden ligger mellan 1 – 12 år. Det enda kraven på dig som låntagare är att du har en stabil årsinkomst och du får oftast inte ha några anmärkningar.

När du bör välja ett billån utan säkerhet

  • Om du planerar att köpa en äldre bil är ett lån utan säkerhet kanske ditt enda val. Det spelar som sagt ingen roll hur gammal bilen är eller i vilket skick den är, så länge långivaren får tillbaka sina pengar. Du kan köpa ett renoveringsobjekt om du så vill och dessutom lägga upp lånet på upp till 12 år (dock bör man försöka betala av det innan, då lånet blir dyrare ju längre löptid det har). Detta är inte möjligt när det gäller ett billån med säkerhet.
  • Om du vill köpa en bil av en privatperson. Vid ett billån med säkerhet måste du köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare men vid ett billån utan säkerhet kan du i princip köpa den av vem som helst.
  • Om du vill låna till hela bilens värde. Detta innebär alltså att du inte behöver ha något sparat kapital eller sälja en tidigare bil för att ha råd med en handpenning. Du får alltid låna till 100 % av bilens värde, så länge inte värdet överstiger 500 000 kr.