Billån med säkerhet

Dela

Ett billån med säkerhet innebär att bilen som du köper med hjälp av lånet fungerar som en slags pant för långivaren. Så skulle det vara så att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån kan långivaren sälja din bil för att få tillbaka sina pengar. Dock sker ju självklart inte en försäljning direkt, utan det hinner komma både en och två påminnelser först, men kan du ändå inte betala tillbaka pengarna efter det så riskerar du att få stora problem.

Låg risk – låg ränta

Att ta ett billån med säkerhet har såklart sina fördelar. Dels finns det egentligen inget tak på hur mycket du får låna utan det är endast din kreditvärdighet som avgör. Eftersom att lånet har en säkerhet och därmed en låg risk så kommer räntan även att bli lägre, vilket innebär att det blir ett billigare lån att ta för dig.

Detta låter ju strålande, men det finns en del krav som måste uppfyllas om du är intresserad av att ta ett billån med säkerhet. De ska vi titta lite närmare på nedan.

Krav vid billån med säkerhet

Först och främst får du inte låna med än 80 % av bilens värde vid ett billån med säkerhet. Resterande 20 %, alltså handpenningen, måste du bekosta själv. Anledningen till varför man inte får låna till hela bilen är eftersom bilens värde hastigt sjunker med tiden och banken vågar helt enkelt inte riskera att värdet på bilen blir lägre än den resterande summa som du har kvar att betala på ditt lån.

När det gäller handpenningen kan du använda pengarna du får om du till exempel säljer din gamla bil först. Skulle du inte ha någon tidigare bil eller ett sparat kapital kan du alltid täcka dessa 20 % med ett privatlån.

För att få ta ett billån med säkerhet måste den bil du köper uppfylla vissa krav:

  • Bilen du köper får inte vara för gammal. Detta eftersom billånets löptid ligger på mellan 1–8 år och bilen får inte vara äldre än 12 år då lånet är avbetalat.
  • Du måste köpa bilen av en godkänd bilhandlare i Sverige.
  • Du får vanligtvis inte ha några betalningsanmärkningar.

När du bör välja ett billån med säkerhet

  • Är du intresserad av att köpa en lyxigare bil vars värde överstiger 500 000 kr är ett billån med säkerhet det enda alternativet du har. 500 000 kr är nämligen taket för hur mycket du får låna utan säkerhet.
  • Om du är på jakt efter en lägre ränta. Eftersom ett billån med säkerhet har bilen som pant innebär detta en lägre risk för banken och därmed blir räntan lägre. Ett lån utan säkerhet innebär en större risk för banken med tanke på att det inte finns någon pant och därför kan man räkna med en lite högre ränta.