Att köpa bil

Dela

Står du inför ditt allra första bilköp? Då är det inte alltid lätt att veta exakt hur processen går till. Det är trots allt inte bara att gå och köpa en bil hur som helst, utan det ska även ordnas med billån och bilförsäkringar.

Därför har vi nu sammanställt en snabb med hjälpsam guide när det kommer till bilköp så att du ska ha full koll på hur alla olika moment går till. Från att du hittat det allra bästa billånet, tills det att du kör hem din nya bil.

Hitta rätt billån

Det allra första, och framför allt viktigaste, du måste göra innan ett bilköp är att se till att du faktiskt har råd med den. Planerar du att köpa en billig bil på till exempel Blocket för bara några tusenlappar kanske du kan spara ihop till den på egen hand eller ta av dina sparpengar, men är du intresserad av en dyrare bil är ett billån kanske det du behöver. Som du säkert redan vet så kan du välja mellan två olika billån:

  • Billån utan säkerhet. Med detta lån kan du låna till hela bilens kostnad, du kan köpa den av vem som helst och vilket skick bilen är i spelar ingen roll så länge du kan betala tillbaka pengarna.
  • Billån med säkerhet. Här måste du bekosta bilens handpenning, alltså 20 %, själv och resterande 80 % kan du låna till. Bilen måste du köpa av en godkänd bilhandlare och den får inte vara för gammal.

Ansök om billånet

Efter att du hittat det bästa billånet för dina ändamål är det dags att ansöka om lånet hos långivaren, vilket du kan göra direkt via internet. Sedan går processen till såhär:

  • Ansöker du om ett billån utan säkerhet sätts pengarna in på ditt bankkonto inom några arbetsdagar. Därefter använder du de pengarna för att betala bilen, antingen via en banköverföring eller kontant, när du och den tidigare ägaren skriver kontrakt.
  • Ansöker du om ett billån med säkerhet får du inga pengar utbetalade som vid ett lån utan säkerhet utan du får istället ett lånelöfte av banken som visar hur mycket pengar du har till ditt förfogande. Detta visar du sedan upp för bilhandlaren och när det är dags att köpa förs pengarna över direkt till bilhandlarens konto.

Teckna försäkring

Eftersom du inte ens får köra bilen hem utan en trafikförsäkring är det viktigt att du ordnar med det innan du genomför köpet. Kontakta ett lämpligt försäkringsbolag och teckna minst en trafikförsäkring i ditt namn innan du ger dig iväg för att hämta din nya bil. Försäkringsbolaget kommer även informera dig om vad som gäller hos dem vid ägarbyte och bilköp.

Köp din nya bil

Nu, när både lån och försäkring är ordnat, är det äntligen dags att köpa din nya bil. Nedan ska vi titta lite närmare på hur ett köp går till.

  • Om du köper bilen av en privatperson är det viktigt att du har med dig någon som är kunnig inom bilområdet (om du inte är det själv) för att se till att allt står rätt till med bilen du ska köpa. Varför detta är viktigt är eftersom du inte får några garantier när du köper en bil av en privatperson. När kontraktet är underskrivet betalar du helt enkelt för bilen och säljaren skickar därefter in sitt registreringsbevis till Transportstyrelsen för att meddela om ägarbytet. Grattis, du har nu blivit bilägare!
  • Att köpa bilen av en bilhandlare kan i många fall vara tryggare och säkrare än att köpa den av en privatperson med tanke på de garantier som oftast ingår i köpet. När du och bilhandlaren ingår ett köpeavtal visar du upp de handlingar du fått av banken, det vill säga ditt lånelöfte. Därefter förs pengarna över direkt till bilhandlaren och du kan åka därifrån i din nya pärla.