Amortering på billån

Dela

När du väl hittat det bästa billånet så måste du såklart börja betala av din skuld direkt, det vill säga amortera. Detta gör du varje månad med tillkommande ränta. Dock kan återbetalningen ske på två olika sätt: antingen via rak amortering eller via annuitet.

Vad dessa två amorteringssätt innebär är inte alltid lätt att veta (särskilt inte om man är ny i lånevärlden) och därför ska vi i denna artikel titta lite närmare på dem, hur de fungerar och vilket alternativ som passar dig bäst när det kommer till amorteringen på ditt billån.

Vad är annuitet?

Väljer du att amortera på ditt billån via annuitet så innebär detta att du betalar en fast summa varje månad. Detta betyder att din ränta inte kommer förändras under lånets löptid. Dock brukar ju faktiskt räntan både gå upp och ner och därför finns det faktiskt även två olika alternativ när det kommer till just annuitet, nämligen ändrad och bibehållen annuitet.

Så fungerar ändrad annuitet

Väljer du en ändad annuitet betalar du samma månadsbelopp för ditt billån, även om räntan höjs eller sänks. Detta innebär att du amorterar en större del av lånet om räntan sänks och en mindre del om räntan höjs. En ändrad annuitet kan därför vara ett bra alternativ för den som vill kunna planera sin månadsbudget och ekonomi noggrant.

Dock riskerar du att löptiden på lånet förlängs beroende på hur räntenivån sett ut, därav namnet ändrad annuitet. Låt oss förklara hur vi menar:

  • En högre ränta innebär att löptiden kan bli längre eftersom du amorterar mindre varje månag.
  • En låg ränta kan innebära att du betalar av lånet i en snabbare takt då du amorterar mer varje månad.

Så fungerar bibehållen annuitet

Skulle du istället välja en bibehållen annuitet innebär detta att din löptid alltid är fast, oavsett hur räntan förändras. Dock kan istället din månadskostnad höjas eller sänkas beroende på den gällande räntan.

En bibehållen annuitet kan med andra ord vara ett bättre alternativ för dig som prioriterar att lånet är avbetalat vid ett bestämt datum mer än vad månadskostnaden hamnar på.

Vad är rak amortering?

Rak amortering är den vanligaste formen när det kommer till att betala tillbaka på sina lån. Amorterar du på detta sätt betalar du samma månadsbelopp och i takt med att lånet sjunker, minskar även räntan. Detta innebär alltså att din månadskostnad sjunker med tiden, trots att du amorterar samma belopp varje månad.

I det stora hela kan man dra slutsatsen att en rak amortering är det bästa alternativet när det gäller att minska räntekostnaderna och låneskulden. En rak amortering passar dig som har en bättre betalningsförmåga i början av billånets löptid och som vill bli av med låneskulden så fort som möjligt.